23/05/2012

Fifi's Cookies & Treats : Cara-cara nak buat Tart Nanas


Salam,

Dah buat jam dia kenala buat tart dia pulak..jam likat tu x boleh disapu kat roti..kalau boleh pun confirm kena hypertension toothache..huhu..hm.buat tart dia senang je...huhuhu...kalau dah suka..nothing can stop ME..or you...

Resepi Tart Nanas :


  • 250 gm butter
  • 50 gm ( 1/2 cawan ) gula aising
  • 1 sudu teh serbuk vanila
  • 100 gm ( 1 cawan ) tepung kastad
  • 1 biji kuning telor
  • 375 gm ( 3 1/2 cawan ) tepung gandum
  • 1 biji telor
Cara-cara
  1. Panaskan oven ke 180 darjah selsius
  2. Pukul butter dengan gula sehingga sebati kemudian masukan telur dan serbuk vanila dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Masukan kedua2 tepung, uli sehingga menjadi doh yang lembut. Kalau keras tambah sedikit lagi butter dan kalau lembik tambah sedikit tepung gandum. 
Bentuk Acuan Tart..Masukkan doh dalam acuan sampai penuh..pastikan ruang kosong dipenuhi..ni bukan acuan saya tapi bentuk sama..saya punya plastik..


Kemudian tekan guna kedua2 ibu jari..tgan yer bukan kaki..kehkeh..jadila panjg2 mcam ni..tapi sebelum letak inti saya suka potong permulaan doh tu..jadi bila dah gulung senang sikit..

inilah bentuknya selepas dah digulung...hah..mat pink ni rasa silikon punya..leh beli kat bagus yer..segala doh leh tibai atas nih..


Inilah Tart dah masuk dalam ketuhar

Ini proses penyejukkan..supaya xla masuk dalam balang dia berwap..


No comments:

Post a Comment